Wednesday 26 December 2012

KerabU...

Kerabu...kekhamis.. hehe pelik je dengan nama2 makanan ni..
Menu yang seakan2 sama tapi mempunyai nama yg pelbagai yg juga kadang2 mengikut negeri/negara tertentu.. antaranya Kerabu, Acar, Urap.... klo orang kampung kami panggil 'SALAD' .... hahaha kununla panggil salad..

K lah.. sini mo share jak 'Urap' yang selalu di produce d dapur uma sue ya..

Urap/Kerabu Pucuk Ubi, Pucuk betik ngan bunganya sekali.

Bahan-Bahan
Sayuran:-
Pucuk Ubi*
Pucuk Betik*
Bunga Betik*
**Rebus semua sayuran ini hingga masak dan sejukkan

Dressing:-
Kelapa Parut
Cili padi*
Cili Merah*
Kencur/cekur*
Bawang putih *
Daun Limau purut*
Garam secukup rasa*
Ajonomoto*
Gula*

Tumbuk halus bahan bertanda * atau klo malas sangat macam tuan rumah ni.. masuk dalam blender and blend sampai hancur ye...
Then masukkan bahan tersebut kedalam kuali dan gaulkan dengan kelapa parut. Pasang api sederhana dan kacau terus campuran kelapa sehingga sedikit garing.... jangan pula garing sangat ya.. kang hangus naya tauuu...

Dah tu ble lah gaul dengan sayur-sayuran dan hidang. simple dumpel kan kan kan... .. Jom meratah..

Urap.. pahit mu menggoda lidahku..

Another Tips/add on:-
sapa2 yg suka blacan bole add dekat dressing, Udang kering pun ble.. lg sedap.
Pesanan Penaja>> sapa2 yg elergik tu jgn add benda2 tu k.. kang mak tak tanggung..
Dressing kelapa ni ble ltk dlm frezer.. anytime mo guna just keluarkan dan panaskan semua ya..




No comments:

Post a Comment