Sunday 3 February 2013

Nasi AyAm...

Hehe 1st time masak nasi Ayam kunuk ni...
Petang  kemarin pesan c beliau belikan peha ayam... syukur jg dibelinya banyak sikit.. so menu semalam Nasi Ayam la jwbnya...


Kaedah Penyediaan:-

1. Didihkan air bersama halia, bwg putih dan serai. Kemudian masukkan ayam dan biar lebih kurang 20minit.
2. Untuk nasi:
     Blend bawang putih, halia dan bawang besar. Guna marjerin untuk menumis bahan tersebut..(hehe tp time ni sue suka masak guna minyak sapi..utk lbh aroma kunun) tumis hingga naik aroma bawang je.. jgn sampai hangus dah la.. Masak nasi mcm biasa dengan menggunakan air rebusan ayam dan masukkan bahan yg ditumis serta tambahkan pati ayam untuk lebih rasa.

3. Ayam Goreng;
     Gaulkan ayam dengan 1 biji telur, sedikit lada sulah, sedikit garam dan ajinomoto. Salut dengan tepung goreng ayam dan  goreng sehingga garing... hehe yg dlm gambar atas tu ada sikit hitam....abaikan yeeee tu kesilapan teknikal.

4. Perasakan sup dengan pati ayam dan hidang besama dengan nasi ayam, ayam goreng, lada. dan timun....jeng jengggg dah siap.

Alhamdulillah dapat juga sharing2 menu ni ngan jiran sebelah uma... hehe kira pas la menu ni.. ble add dlm menu untuk hidangan klo ada member2 yg sudi singgah or mampir di teratak kami....


HAHAHAHA versi tapau ni untuk tempahan member dkt opissssss.. dorang la sebenarnya yg suggest untuk buat menu nasi ayam ni.... siap letak harga lg.. RM5/tapau... hambikkk KORG.....




Tapau Nasi Ayam



Selamat Menikmati ya kawan2... sampai tapau untuk aku pun siap d kebas ba... hahaha ndak la aku  merasa nasi ayam arini.. Anyway... TQ korang semua...

4 comments:

  1. uiks...sadappp itu nasi ayam..kmi di LD ni boleh tapau kah??haha..pandai nya masak..klu sy failed!..haha;)

    ReplyDelete
  2. hehe org LD klo mo amik jak yg dlm tapau ... ndak jg pandai tp cuba mencuba jak.. bulih bah tu.. msk ikut resepi n plg penting tambahkan perisa 'zikir'semasa memasak, I'Allah hidangan yg terhasil blh d nikmati...

    ReplyDelete