Tuesday, 12 February 2013

Pinang Karan..a.k.a sayur Batang Pisang

Pinang Karan??????.. 1st time dgr perkataan ni dr sahabat ku.. 
Apakah Pisang Karan niii... xtually ni nama menu masakan yg sue buat beberapa hari yg lepas n post d fb.. tu la dia gtau nama menu tu dalam bahasa dusun kot.. since aku hanya tau masak dan tau makan jak benda ni aku guna la nama Pinang Karan ni walaupun ia tiada kaitan dengan pokok pinang atau pulau pinang sekali pun ..hehehe


Bahan utama Pinang Karan
Jom kita tengok bahan2 yg sue guna untuk buat Pinang Karan or mak sue panggil sayur batang pisang ni

-Batang Pisang ( ambil bhgian tengah yg lembut je tau)
  *Potong kecil2, ramas dengan garam dan basuh
 
-segenggam cendawan kodop *yg ni pun aku tak tau nama lain dia ya
  * yg ni kena rendam 5 minit dan basuh bersih2 coz kekadang ada kulit kayu ikut dalam tu
 
-segenggam lada putih *lada yg kurang pedas tau.
  * bahagi dua dan basuh untuk menghilangkan sebahagian biji lada

- Segenggam udang halus 
- bawang merah dan putih di hiris
- garam, gula dan ajinomoto secukupnya..

Hehe Kaedahnya mudah saja tauu..

** Tumis bawang hingga naik bau, masukkan semua bahan, gaul2  dan letak perisa.. jap je dah siap.. 

Pinang Karan a.k.a Sayur Batang Pisang


Adakah sesiapa yg mo cuba buat lauk ni.. :) 

nyum nyum makan ngan nasi putih but time ni sue makan macam ni..


haha saja mo habiskan mee hoon goreng sos ..


2 comments:

  1. oh sayur batang pisang kah Sue? mula dengar pisang karan hairan juga..haha..klu sayur batang pisang ni, mama sy sllu juga masak dulu2..masak lemak santan..mmg sedap! tapi lama sdh ndak makan bah..hehe..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe tu la. sue pun br dgr nama tu. biasa pangil sayur btg pisang jak... mmg sedap coz jrg makan kan.. masa ada rajin jak kuar mkn2 mcm ni

      Delete